Ekonomi

Başkan Yardımcısı Yılmaz: “Son 20 yılda 93 bin ton bal ihraç edildi ve 316 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.”

Bingöl’de düzenlenen Uluslararası Bal Konseyi ve Fuarı’na katılan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yaklaşık 9 milyon arı kovanının bulunduğu ülkemizde arıcılık sektörü, bal, polen gibi arı ürünlerinden 12 milyar liralık katma değer sağlıyor” dedi. , propolis ve balmumu.Son 20 yılda baktığımızda toplam 93 bin ton bal ihraç edildi ve 316 milyon dolar ihracat geliri elde edildi” dedi.

Bingöl’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Bal Konseyi ve Fuarı açıldı. Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 3 gün sürecek Bal Konseyi’nin açılışına katılmak üzere Bingöl’e geldi. Bingöl Valiliği’ni ilk ziyaret eden Yılmaz, Vali Ahmet Hamdi Usta tarafından karşılandı. Yılmaz, Erdem defterini imzalayarak Vali Usta’dan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Yılmaz daha sonra üniversitedeki Recep Tayyip Erdoğan kongre merkezine gelerek orada bal meclisinin açılışını yaptı.

“Türkiye, dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.”

Uluslararası Bal Konseyi ve Fuarı’nda konuşan Başkan Yardımcısı Yılmaz, Bal Konseyi ve Fuarı’nın üreticilerin bir araya gelerek bilgi ve tecrübelerini paylaşabilecekleri, sektörün gelişimi için önemli adımların atılacağı bir platform olacağını belirtti. Yılmaz, “Arıcılık, insan sağlığına, üretime ve ülke ekonomisine sağladığı katkılarla değerli bir tarımsal faaliyettir. Topraktan bağımsız olması ve diğer birçok sektöre göre daha az emek gerektirmesi nedeniyle emeği kısa sürede gelire dönüştürebilmektedir. Türkiye coğrafi yapısı, zengin bitki örtüsü ve iklimi vardır.Bu özellikleriyle arıcılığa son derece uygun konumdadır.Evliya Çelebi’nin ‘Ovalarından bal akan topraklar’ olarak tanımladığı bal ormanlarımız, yüzyıllardan beri arıcılığın beşiği olmuştur. Dünyanın bilinen bal bitkisi florasının yüzde 75’ine sahip olan ülkemiz, aynı zamanda dünya çam balı üretiminin de yüzde 90’ını karşılıyor. “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, dünya bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Çin’den sonra. Ülkemiz bal arısı çeşitliliğine ve güçlü arı ırklarına sahiptir” dedi.

“Son 20 yıla baktığımızda toplam 93 bin ton bal ihraç edildi ve 316 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.”

Bal ihracatına da değinen Başkan Yardımcısı Yılmaz, “Yaklaşık 9 milyon arı kovanının bulunduğu ülkemizde arıcılık departmanı bal, polen, propolis, balmumu gibi arı ürünlerinden 12 milyar liralık katma değer sağlıyor. Son 20 yılda toplam 93 bin ton bal ihraç edildi, 316 bin ton bal ihraç edildi.Milyonlarca dolar ihracat geliri elde edildi.Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 2017 yılından bu yana arıcılık desteklenmeye başlandı. 2003 yılında 1,2 milyar liralık destekle arı kovanı sayısında, bal üretimi ve arıcılık işletmelerinde büyük artışlar yaşandı.Gelilen noktayı yeterli görmüyoruz, bu başarının ilave pahalı ürünlerle çoğaltılması bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacaktır. ve arı ürünleriyle ihracatı güçlendirmemiz gerekiyor. Bingöl Üniversitesi’nde Ar-Ge merkezimiz var, çalışmalar yapılıyor. Arıcılıkta sürdürülebilir üretim sistemleri ve iklim dostu uygulamalarla bilinçli işletmelerin desteklenmesine önem veriyoruz. Bal, polen, arı sütü ve propolis gibi arı ürünlerinin üretimini artırmak ve kayıt altına almak “Arıcılık projelerini, özellikle arı yetiştirme projelerini hayata geçirmek, bal üretim alanlarını planlı bir şekilde artırmak, kişi başı bal verimini artırmak için çaba harcıyoruz.” Kovanların markalaşmasını ve arıcıların refah düzeyini arttırmaktır” dedi.

“Bingöl Üniversitesi ‘Arı ve Arı Ürünleri’ alanında uzmanlaşmış tek üniversitedir”

Bingöl’ün bal üretiminde marka olma yolunda ilerlediğini belirten Yılmaz, “Güzel Bingölümüz, bakir yaylaları ve doğası, astragalus, kekik, ak yonca, yonca gibi güçlü bitki örtüsüyle arıcılar için bir cennettir. Bingöl balı karakteristik tadı ve aromasıyla tüm dünyaya yayılmış ve coğrafi işaret alarak birçok ödüle layık görülmüştür.Tarım ve Havza alanında Pilot Üniversite misyonunu üstlenen Bingöl Üniversitesi- Based Development, ‘Arı ve Arı Ürünleri’ alanında uzmanlaşmış tek üniversitedir.Bingöl Balının kalitesini ve güvenilirliğini, yerel ekonomiye olan katkısını, ulusal ve uluslararası tanınırlığını daha da arttırmayı hedeflemekteyiz. arıcılık, polen, arı sütü ve balmumu üretimi, sertifikalı ana arı yetiştiriciliği ve arı zehiri üretimine ağırlık verilmesi gerekmektedir.Bal Konseyi’nin amacı ülkemizin bal üretimini artırmak, arı popülasyonlarını korumak, bal ve diğer ürünleri korumaktır. arı popülasyonları. Arı ürünlerinin sürdürülebilir üretimini ve pazarlanmasını destekleyecek kapsamlı bir stratejik yol haritası oluşturma fırsatının bulunduğunu düşünüyorum. Hedeflenen sonuçlara ulaşılması açısından bu dayanışma ve istişare ortamını son derece değerli bulduğumu belirtmek isterim. Bal ürünlerinde verimlilikten ihracata, markalaşmadan yerel türlerin korunmasına kadar geniş bir yelpazede ortaya konan politika önerilerini yakından takip edeceğiz. Konseyin ve fuarın sonuçlarının sürdürülebilir arıcılık faaliyetleri ve bölgesel kalkınma açısından yol gösterici olacağına inanıyorum. “Bingöl Uluslararası Bal Odası ve Fuarı’nın organizasyonunda emeği geçen başta Bingöl Üniversitesi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza, sponsorlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Yardımcısı Yılmaz’a Vali Ahmet Hamdi Usta, AK Parti Bingöl Milletvekilleri Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata, Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak eşlik etti. – BİNGÖL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu