Teknoloji

Microsoft Windows 10 desteğini sonlandırdığında, görevi 0patch devralacak

Kesintisiz mikro güvenlik yamaları sağlayan bir hizmet olan 0patch, Windows 10 için resmi ömrünün sona ermesinden sonra en az beş yıl boyunca güvenlik yamaları sunmayı planladığını ve müşterilerine önemli güvenlik tavizleri olmadan mevcut cihazlarına bağlı kalma şansı vermeyi planladığını duyurdu.

0patch, daha önce de artık desteklenmeyen ürünler için güvenlik güncellemeleri sağlıyordu. Şirket, hala Windows 7 ve Server 2008, Microsoft Office ürünleri ve daha fazlası için yamalar sunuyor. Teknik olarak 0patch halihazırda Windows 10’un şu anda durdurulmuş olan altı sürümü için zaten hizmet veriyor, ancak müşteriler 22H2 sürümüne güncelleme yaparak bu güvenlik desteğini Microsoft’tan ücretsiz olarak alabiliyor. Ekim 2025 tarihinde bu imkan sonlanacak ve o noktadan itibaren güvenlik desteği almaya devam etmek isteyenler için 0patch sınırlı seçenekten biri olacak.

Windows 10 kullanıcıları, 0patch ile Windows 10’un son ücretsiz güncellemesini alacağı 14 Ekim 2025’ten sonra keşfedilen kritik güvenlik açıklarına yönelik düzeltmelerden yararlanabilecek. Bu yamalar, bilgisayarınızın belleğinde çalışan işlemlere enjekte edilen küçük, çok küçük CPU talimatları kümeleri. Yamaları sunmak için kullanılan bu yöntem, orijinal ikili dosyalara veya yeniden başlatmalara dokunmadan hızlı ve kolay yama yapılmasına olanak tanır. Ayrıca bu yamaların herhangi bir soruna sebep olması durumunda 0patch tarafından hızlı bir şekilde geri çekilmesi de mümkün oluyor.

Windows 10’un resmi kullanım ömrü sona erdikten sonra sistemlerini Windows 11’e yükseltme yapmak istemeyen veya cihazları Windows 11’i desteklemediği için bu yükseltmeyi yapamayan Windows 10 kullanıcılarının iki seçeneği daha bulunacak. Bu seçeneklerden ilki, Genişletilmiş Güvenlik Programı için Microsoft’a ödeme yapmayı (üç yıl süreli, işletmeler ve ev kullanıcıları için geçerlidir) içeriyor ve diğeri ise artık desteklenmeyen bir işletim sistemini kullanmanın tüm risklerini kabul ederek Windows 10’u yeni güvenlik açıklıklarına karşı zayıf bir şekilde kullanmaya devam etmek.

Microsoft’un sunacağı Genişletilmiş Güvenlik Programı gibi 0patch de ücretsiz bir hizmet değil. Ancak, çok daha uzun süreli destek ve daha hızlı ve daha az kesintiye neden olan yama uygulaması, üreticiler tarafından dokunulmayan güvenlik açıklarına yönelik düzeltmeler ve Microsoft dışı ürünler için yamalar gibi ek avantajlar sunuyor.

0patch, kişisel kullanıcılar ve küçük işletmeler için bilgisayar başına 24,95 EUR tutarında yıllık bir abonelik ücretine sahip. Ayrıca orta ve büyük kuruluşlar için cihaz başına 34,95 Euro tutarında bir kurumsal abonelik seçeneği de bulunuyor. Microsoft ise ev kullanıcılarına yönelik Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri programının fiyatlarını henüz açıklamadı. Ancak karşılaştırma için belirtmek gerekirse, ticari müşterilerine sunduğu GGP programının bir cihaz için yıllık maliyeti 61 ABD doları (yaklaşık 57€) olarak belirlenmiş durumda.

susuz-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu