Haber

Ordu’da Ata Tohumlarıyla Domates Üretimi

151 yıllık geçmişe sahip ata tohumlarını kullanarak oluşturdukları bahçede 82 çeşit domates üreten Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, elde ettikleri tohumları üreticilere ücretsiz olarak sağlıyor.

Ordu’daki Permakültür Eğitmenleri Murat Yılmaz ve Hüseyin Duman, Altınordu ilçesinde oluşturdukları yaklaşık 500 metrekarelik alana yüklenen domates üretimine başladı. İkili, cet tohumlarını kullanarak kendileri için ürettikleri domatesleri yeniden tohumlayarak gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Aralarında 151 yıllık geçmişe sahip tohumları da kullanan Yılmaz ve Duman, oluşturdukları bahçede 82 çeşit domatesin yanı sıra biraz farklı sebzeler de ürettiklerini ve tohumları üreticilere ücretsiz olarak gönderdiklerini belirtiyor.

“Permakültür sistemi ile atalık tohumları kullanıyoruz”

Doğaya, çevreye ve suya saygılı, verim hırsından uzak, ekolojik üretim formülleri ile bir üretim sistemini sürdürmeye çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, “Bu üretim sisteminde atalarımızdan, dedelerimizden bize miras kalan tohumları kullanıyoruz. Yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda domatese ağırlık verdik.Atalarımızdan kalan lezzeti bulamadığımız için bu tarafa yöneldik. Bunun dışında toprağın direkt güneş ve yağmurdan etkilenmemesi için kurduğumuz sebze tarhları ile hem topraktaki nemi koruyor hem de toprağın su ve güneşten direk etkilenmesini engelliyoruz.”

“Ticari bir planımız yok”

Sentetik gübre ve ilaç kullanılmayan tarlada üretilen tohumları ücretsiz olarak üreticilere gönderdiklerini belirten Yılmaz, “Tarlada ürettiğimiz ürünleri tamamen kendi ailemiz ve yakınlarımız için üretiyoruz. Hedef tohum üretmek ve bunun gibi farklı yerlerde üretim sahalarımız var. Bu noktada ticari bir kaygımız yok.

“82 çeşit domates var”

Permakültür Eğitmeni ve Tasarımcısı Hüseyin Duman, atalık tohumlarla yaptıkları üretimlerde çeşitliliğe önem verdiklerini belirtti. Duman, “Bu bölgede 82 çeşit domatesimiz var. 30 çeşit fasulye, 3 çeşit salatalık ve 7 çeşit biber var. Bu alanda kardeş bitki sistemleri ve tuzak bitki sistemleri uyguluyoruz, özellikle üretim yapmadığımız için. suni gübre ve ilaç kullanıyoruz. Kendi gübremizi ve ilaçlarımızı da kendimiz alıyoruz. “Bitkileri suda fermente edip gübre ve ilaç olarak kullanıyoruz. Yani her şeyi doğal ortamda doğal olarak yapıyoruz. Bu eserlerin çoğunu kendimiz tüketiyoruz, catering diyoruz, satılık olarak kullanmıyoruz” dedi.

“151 yıllık geçmişe sahip domates tohumlarımız var”

Tarihi 151 yıl öncesine dayanan domatesin çekirdeğinden de üretim yaptıklarını belirten Duman, şunları kaydetti:

“Bursa’dan 151 yıllık doğruluğu kanıtlanmış bir tohum var, bizde de 50 yıla yakın geçmişi olan hem kırmızı hem pembe tohumlarımız var. Tamamen doğal ve atadan kalma tohumlar kullanıyoruz.” – ORDU

ilgaz-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu