Ekonomi

Artan hane halkı borcu nedeniyle taşıt kredisi temerrütleri artıyor

New York Federal Rezerv Bankası, 2023 yılının son çeyreğinde ABD’nin genel borçlanma seviyelerinde ılımlı bir artış olduğunu ve toplam hane halkı borcunun 212 milyar dolar artarak 17,5 trilyon dolara yükseldiğini bildirdi. Borçtaki artışa, özellikle otomobil kredilerinde artan temerrüt oranları eşlik ediyor ve bu da tüketiciler için potansiyel mali sıkıntıya işaret ediyor.

Salı günü yayınlanan üç aylık Hanehalkı Borç ve Kredi Raporu, ödenmemiş borçların %3,1’inin temerrüde düştüğünü ve bu durumun bir önceki çeyreğe göre hafif bir artışa işaret ettiğini vurguladı. Bu artışa rağmen genel temerrüt oranı hâlâ pandemi başlamadan önce 2019 sonunda gözlemlenen seviyenin yüzde 1,6 puan altında.

ABD ekonomisinde güçlü bir büyüme, düşük işsizlik oranları ve artan gelirler yaşanıyor. Ancak ABD merkez bankasının yüksek enflasyonu ve agresif faiz artırımları, birçok borçlu için krediyi daha maliyetli ve yönetilmesi zor hale getirdi.

Öğrenim kredileri haricinde çeşitli borç türlerinde temerrüt oranları 2023 yılı sonunda artış gösterdi. Özellikle kredi kartı kredilerinin %8,5’i ve taşıt kredilerinin %7,7’si sıkıntı yaşadı. Öğrenim kredisi şubesi, birçok borçluyu etkileyen hoşgörü ve bağışlama dönemi nedeniyle benzersiz olmaya devam ediyor.

New York Fed, otomotiv kredilerindeki temerrüt oranlarının salgın öncesi seviyeleri aşan artışına ilişkin endişelerini dile getirdi. Araştırmada 2022 ve 2023 yıllarında başlatılan kredilerin önceki yıllara göre daha düşük performans gösterdiği ortaya çıktı. Bu durum, yüksek otomobil fiyatlarının alıcıları artan oranlarda daha fazla borçlanmaya zorlamasıyla ilişkilendirilebilir. Rapor, özellikle düşük gelirli bölgelerdeki borçlular arasında gözlemlenen bariz sorunlar göz önüne alındığında, bu eğilimin yakından izlenmesi çağrısında bulundu.

Taşıt kredisi bakiyeleri dördüncü çeyrekte 12 milyar dolar artarak 1,61 trilyon dolara ulaştı. Raporda ayrıca aynı dönemde yeni mortgage kredilerinin 112 milyar dolar artarak 12,25 trilyon dolara, kredi kartı bakiyelerinin 50 milyar dolar artarak 1,13 trilyon dolara, öğrenci kredisi bakiyelerinin ise 2 milyar dolar artarak 1,6 trilyon dolara çıktığı belirtildi.

Tüm yaş gruplarında ciddi kredi kartı gecikmeleri artarken, genç borçlular salgın öncesi seviyeleri aştı. Mortgage sıkıntısı tarihsel olarak düşük seyrederken, mortgage kredileri yoluyla borçlanma art arda yedinci çeyrekte de artmaya devam etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

eldivanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu