Haber

BM Genel Kurulu, İsrail ile Hamas arasındaki insani ateşkes çağrısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (UNGA) dünkü ‘acil özel oturumunda’ İsrail güçleri ile Gazze’deki Hamas militanları arasında ‘derhal, kalıcı ve kalıcı insani ateşkes’ çağrısı yapan karar 120 oyla kabul edildi.

BM Genel Kurulunun dün geceki acil özel oturumunda, Ürdün tarafından önerilen ve 45’ten fazla ‘Üye Devlet’ tarafından desteklenen, “düşmanlıkların sona ermesine yol açacak acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir insani ateşkes” çağrısında bulunan karar kabul edildi. Karara aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120 ülke lehte oy verirken, Avusturya, İsrail, Macaristan, Hırvatistan, Çekya ve ABD’nin de aralarında bulunduğu 14 ülke ise karara karşı oy kullandı. Oylamaya 45 ülke çekimser kaldı.

KARARA İSRAİL’DEN TEPKİ

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, kararın kabulüne yanıt olarak yaptığı açıklamada, “Bugün tarihe utanç verici bir gün olarak geçecektir.” Büyükelçi Erdan, “BM’nin zerre kadar bile meşruiyetinin olmadığına hepimiz şahit olduk” diyen Büyükelçi Erdan, “BM, daha fazla mezalimin yaşanmasını sağlamaya kararlı. Milletler ailesiyle karşılaştırıldığında İsrail’in kendini savunma hakkı yok” dedi. “

FRANSA İYİ OY VERDİ

Kararın kabul edilmesinin ardından konuşan Fransa’nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere, heyetinin karar lehine oy kullandığını, çünkü “Hiçbir şey sivillerin öldürülmesini haklı gösteremez” dedi.

‘TARİH HEPİMİZİ YARGILAYACAK’

Oturumlar sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medyadan şu açıklamayı paylaştı: “Herkes sorumluluğunu üstlenmeli. Bu bir gerçek anı. Tarih hepimizi yargılayacak.”

KANADA’NIN HAMAS TEKLİFİ KABUL ETMEDİ;

Kanada tarafından önerilen ve ABD dahil 35’ten fazla Üye Devlet tarafından desteklenen ve Hamas’ı alenen kınamayı amaçlayan değişiklik, üçte ikilik bir destek alamadığı için kabul edilmedi. Oyların 85’i lehte, 55’i aleyhte ve 23’ü çekimser oy kullandı.

ABD’DEN MESAJ

Genel Kurul’da konuşan ABD, mevcut kriz bittikten sonra “6 Ekim’deki statükoya dönüş olmayacağını” belirterek iki devletli çözümün önemine dikkat çekti.

BMGK Acil Durum Özel Oturumunun 31 Ekim Salı günü tekrar toplanacağı kaydedildi.

askale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu