Haber

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Emekliler açlığa ve yoksulluğa mahkum

CEYLAN SAĞLAM

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Dilek Çerkezoğlu, emekli maaşlarına yüzde 5 ilave zamla birlikte yüzde 42,6 zam yapılacağına ilişkin, “Bu yüksek maliyet karşısında emekliler bir kez daha açık bir şekilde açlığa ve yoksulluğa mahkûm ediliyor. “Emekli maaşlarını resmi enflasyon oranının altına bile yükseltmek açıkça zulümdür. Yapılması gereken en düşük emekli maaşının en azından asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, tüm emekli maaşlarının bu oranda artırılması ve bir Uyum Kanunu ile geriye dönük tüm zararların ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yapılan kabine toplantısının ardından yılın ilk yarısındaki yüzde 37,56 artış oranına ek olarak SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 5 zam yapılacağını açıkladı. DİSK Başkanı İstek Çerkezoğlu, emekli aylıklarındaki artışa tepki gösterdi. Açıklanan zamların emeklileri açlığa ve yoksulluğa sürüklediğini belirten Çerkezoğlu, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“CUMHURBAŞKANI’NIN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMAYLA EMEKLİLER BİR KEZ DAHA ENFLASYONDAN EZİLDİ”

“Türkiye’de emekli maaşları AKP’nin 2008’de yaptığı düzenlemeyle sistemli bir şekilde düştü. Hem emekli maaşı oranları hem de katsayılar düştüğü için emekli maaşlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Türkiye’de neredeyse asgari ücretin yarısına kadar düşen emekli maaşları var. Hükümetin gündeme getirdiği ucube bir sistem olan, aylardır en düşük emekli maaşı olarak belirlenen 7 bin 500 lirayla, Hazine’den yükleme tekniğiyle milyonlarca emekli geçinmeye çalışıyor. Ancak emeklilerin emekli maaşları olduğu yerde kalıyor. Zamlar esas emekli maaşlarına dayandığı için örneğin temmuz ayında milyonlarca emekli hayatta kalmaya çalışıyor. Emekliler 1 lira bile fiyat artışı görmedi. Hükümet Bu süreçte ‘Emeklileri enflasyondan muzdarip hale getirmeyeceğiz’ dedi ve bunu her zaman ifade etti, emeklilerin dün cumhurbaşkanı tarafından yaptığı açıklamayla enflasyondan muzdarip olmasını sağladı.

“YAPILMASI GEREKEN, EN DÜŞÜK EMEKLİLİK ÖDEMESİNİ EN AZ ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARMAK” SIDIR”

Bazı emekliler resmi enflasyonun bile çok altında zam aldı. Asgari maaşı 7 bin liranın altında olan emekliler ancak yüzde 33 oranında zam alabildi. Maaşları yine Hazine’den gelen ek formülle 10 bin lira olarak belirlendi. TÜİK’in açıkladığı, kimsenin inanmadığı ve hiçbir inandırıcılığı olmayan enflasyon oranında yapılan ücret artışlarıyla, diğer emekliler açıkça reel enflasyonun ve yaşam pahalılığının altında ezildiler. Bu süreçte SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ile memur emeklileri arasındaki ayrımcılık devam ederken, Türkiye’de tüm emekliler açlığa ve yoksulluğa mahkum edildi. Yapılması gerekenin asgari emekli maaşını en azından taban fiyat seviyesine çıkarmak olduğu ortaya çıkarken, yıllarca bu ülkede çalışan, değer üreten, bu ülkeyi başının üstünde taşıması gereken emekliler bir kez Enflasyon ve yüksek hayat pahalılığı karşısında bir kez daha açlık ve yoksullukla karşı karşıya kaldık. bu oranda artırmak ve bir Uyum Kanunu ile geriye dönük tüm zararları ortadan kaldırmak.

“EMEKLİLİKLERİN RESMİ ENFLASYONUN ALTINDA BİLE ARTIRILMASI AÇIKÇA BİR ZALİMDİR”

Bu ülkede yaşayan herkesin, belli bir süre çalıştıktan sonra emekli olması ve son nefesimize kadar insanca yaşamamızı sağlayacak bir bedelle başta sağlık hakkı olmak üzere sosyal haklara sahip olması temel bir vatandaşlık hakkıdır. Bunu sağlamak devletin ve devleti yöneten siyasi iktidarın görev ve sorumluluğundadır. Bu yüksek hayat pahalılığı ve bu yüksek enflasyon karşısında emekliler bir kez daha açık bir şekilde açlığa ve yoksulluğa mahkum ediliyor. Emekli maaşlarını resmi enflasyonun altında bile artırmak açıkça zulümdür. “Emeklilikte insanca yaşamanın bir hak olduğu bilinciyle bu çabamızı omuz omuza sürdüreceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu