Sağlık

Doğru Beslenmek Bir Diyet Değil, Bir Yaşam Tarzıdır: Kadınların Kalp Sağlığını Korumaya Yardımcı Olan Harika Besinler

Merhaba. Kalp sağlığı uzmanları yaptıkları araştırmalarda kadınların beslenme durumunun kalp sağlığını etkilediğini ve en iyi diyetin Akdeniz diyeti olduğunu öne sürdüler. Bu içerikte kadınların kalp sağlığını korumak için neleri yapması ve hangi besinleri tüketmesi gerektiği listelenmiştir.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzmanlar, tarihsel olarak kalp hastalığının bir “erkek sorunu” olarak düşünülmesine rağmen, kalp hastalığının bir numaralı kadın düşmanı olduğunu söylüyor.

Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, 22.495 kadınla 16 çalışma yürüttüler ve Akdeniz diyetini uygulayan kadınların kalp hastalığı riskinin %24, ölüm riskinin ise %23 daha düşük olduğunu buldular.

Heart dergisinde yayınlanan bu bulgular, kadınların kalp sağlığında beslenmenin çok değerli olduğunu vurguladı. Kalp ve damar alanında çalışan Doktor İçilme Fergus yaptığı açıklamada, Akdeniz diyetinin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğunu, kötü kolesterolü ve kan şekerini düşürdüğünü belirtti.

Akdeniz diyeti nedir diye soruyorsanız, meyveler, sebzeler, otlar, kuruyemişler, fasulye, mercimek ve tam tahıllar gibi lif bakımından zengin bitkisel besinlere odaklanan bir diyettir.

Araştırmalar, Akdeniz diyetinin menopoz dönemindeki kadınlar için de faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Fakat bu diyet sanıldığının aksine uygulaması zor olan bir diyet değildir. Akdeniz diyeti, kısıtlama yerine lezzetli yiyeceklerin dahil edilmesine odaklanır.

Uzmanlar bunun bir “diyet” olmaktan çok bir yaşam tarzı olduğunu belirtiyor. Peki Akdeniz diyetinde yer alan kadınların daha iyi kalp sağlığı için yemesi gereken besinler nelerdir?

1. Ceviz

psu-gatsby-files-prod.s3.amazonaws.com

Amerikan Kalp Derneği’ne göre ceviz, kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye ve kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilen omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Çalışmalar, sağlıklı bir diyete ceviz dahil etmenin, yaşlandıkça hem fiziksel hem de bilişsel sağlığın korunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.

2. Koyu Yapraklı Yeşiller

Uzmanlar, koyu yapraklı yeşilliklerin magnezyum açısından zengin olduğunu ve mükemmel bir lif ve protein kaynağı olduğunu söylüyor. Bunlar arasında ıspanak, pazı, lahana, roka bulunur ve birden fazlası hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.

3. Somon

Düzenli deniz ürünleri tüketmenin daha düşük kardiyovasküler rahatsızlıklarla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bir çalışmada, işlenmiş etten alınan kalorinin %3’ünün deniz ürünleri ile değiştirilmesi, kardiyovasküler hastalıktan ölme riskini %31 oranında azaltmıştır. Somonun kalp hastalığı ve felç riskini azalttığını belirten Fergus, özellikle yabani somonun doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri ile dolu olduğunu söylüyor.

4. Bezelye

Akdeniz diyetinin değerli bir bileşeni olan baklagiller arasında bakliyat, fasulye, mercimek ve bezelyenin yer aldığını uzmanlar belirtiyor. Niasin uygun kolesterolü artırır ve kalp için tam bir B vitaminidir. Niasin açısından zengin besinler arasında bezelye, avokado ve kabak çekirdeği yer alır.

5. Zeytinyağı

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin temel taşıdır. Gıda ve beslenme editörü Largeman-Roth, “Antioksidanlar açısından zengin sızma zeytinyağı, iltihap önleyicidir” diyor. diyor. Largeman-Roth, zeytinyağının Akdeniz’de yaygın olarak tüketildiğini ve hem yemeklik hem de fırıncılıkta kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca salata sosları için mükemmel bir malzeme olduğunu da ekliyor.

6. Nohut

Nohut, Akdeniz mutfağında yaygın olarak bulunan bir başka besindir. Largeman-Roth, nohutun kalp sağlığı için mükemmel bir besin olmasının yanı sıra sağlıklı bir kiloyu ve sağlıklı bir bağırsağı korumaya yardımcı olduğunu söylüyor.

7. yaban mersini

Fergus, “Meyveler harika çünkü büyük besin değeri ve antioksidanlarla dolular” diyor. Yaban mersini ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve kalp hastalığı ve tansiyon riskini azaltır. Ayrıca uzmanlar, lif ve C vitamini, potasyum ve demir gibi besinlerle dolu olduklarını belirtiyorlar.

8. Kabak

Largeman-Roth, “Potasyum, kalp sağlığı için bir başka önemli mineraldir, bu nedenle diyetin temel taşıdır” diyor. Uzmanlar, potasyum ve lif açısından güçlü olan balkabağının kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu belirtiyor.

9. İncir

Largeman-Roth, “İster taze ister kuru incir, bir besin deposudur” diyor. Uzmanlar, lif açısından zengin bu meyvenin Akdeniz mutfağında bilindiğini ve kadınların kalp sağlığı için değerli bir besin olduğunu belirtiyor.

10. Arpa

Akdeniz diyetinin değerli bir parçası olan kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, tam buğday, yulaf, kinoa, karabuğday ve arpayı merkez alır. Bunlar kolesterolü düşürmeye, kan şekerini stabilize etmeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu