Mersin Büyükşehir Belediyesi, Silifke Göksu Katı Atık Depolama Tesisi’nde kapasite artırımı gerçekleştirdi
Mersin Büyükşehir Belediyesi; Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Mut, Gülnar, Faziletli ve Silifke ilçelerinin evsel katı atıklarının bertaraf edildiği Silifke Göksu Katı Atık Sistemi Depolama Tesisi’nde ikinci lot hizmete alınarak kapasitesi artırıldı. Hizmete giren 38 bin 293 metrekarelik yeni arsa sayesinde Silifke Tesisi, 8 yıl daha atık depolayıp bertaraf edebilecek. Bertaraf edilen atıklardan elde edilen metan gazı miktarı artarken, buna bağlı olarak üretilen elektrik enerjisi de artacaktır.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve küresel ısınmayı önlemek amacıyla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı bünyesinde değerli çalışmalar yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi, geliştirdiği yeni teknolojilerle katı atıkların çevreye ve atmosfere vereceği zararı en aza indiriyor. Düzenli depolama tesislerinde gerçekleştirdiği bertaraflar.
Evsel katı atıklarını sistematik depolama tesislerinde bertaraf ederek metan gazından elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, metan gazının atmosfere salınmasını engelleyerek sera gazı etkisini azaltıyor. Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Mut, Gülnar, Faziletli ve Silifke ilçelerinin evsel katı atıklarının bertaraf edildiği Silifke Göksu Katı Atık Sistemi Depolama Tesisi’nde yürütülen çalışmalar sonucunda bertarafı sağlayacak ikinci lot, Evsel atıklardan arındırma hizmetine başlamıştır. Mart ayında atık bertarafına başlanan ve 77 metre derinliğindeki ikinci parsel ise 38 bin 293 metrekare alana sahip. İkinci parti sayesinde tesis 8 yıl daha katı atık depolayıp bertaraf edebilecek.
KAYA: “DÜZENLİ DEPOLAMA ALANI GENİŞLETİLDİĞİNDE ELEKTRİK ÜRETİMİ DAHA DA ARTTI”
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şubesi’nde görev yapan Çevre Mühendisi Nursel Cansu Kaya, Silifke Göksu Katı Atık Depolama Tesisi’nin çalışma sistemini anlattı. Tesise günde yaklaşık 500 ton evsel katı atığın geldiğini belirten Kaya, “Tesisimizde 2 adet lot var. İkinci partimiz ise yeni devreye alındı ve ilk atık kabulünü 28 Mart 2023’te yaptık. Yaklaşık 2 megavat gücünde. 2 lot kapasiteli tesisimizden elektrik üretimi yapılmaktadır.Lot Atıkların düzenli depolanması sayesinde borulama yöntemi ile metan gazı elde edilerek biyogaz elektrik üretim tesisimize aktarılmaktadır.Buradan mekanik enerjiye dönüştürülmektedir. elektrik enerjisi ve elektrik üretimi yapılıyor” dedi.
Tesiste elde edilen metan gazının atmosfere salınımı engellenerek elektrik enerjisi üretiminin, iklim değişikliğinin neden olduğu aksaklıkların azaltılmasında önemli rol oynadığına işaret eden Kaya, “Tesisimizin iklim değişikliği politikasında önemli bir rolü var. Bölümümüzün ortak hedeflerinden biri olan iklim değişikliğinin neden olduğu olumsuz etkilerin azaltılması.Metan gazı karbondioksitten üretilmektedir.28 kat daha fazla sera gazı etkisine sahiptir.Tesisimiz sahip olduğu bu olumsuz etkinin ortadan kaldırılmasında büyük rol oynamaktadır. Metan gazının geri dönüşümü yani elektrik enerjisine dönüştürülmesidir.” Kapasite artışının değerine değinen Kaya, “İkinci parselin inşasıyla birlikte atık toplama ve bertarafı 8 yıl daha sorunsuz şekilde devam edecek.”