Yaşam

Dünyanın Bilinen En Büyük Hayvanı Mavi Balinalar Hakkında 15 Şaşırtıcı Gerçek

Mavi balina veya Balaenoptera musculus, tüm dinozorlar da dahil olmak üzere gezegende yaşamış olduğu bilinen en büyük hayvandır. Doğumda bile, diğer birçok hayvan türünün yetişkinlerinden daha büyük yavruları olur. Gezegenimiz şaşırtıcı ve büyüleyici yaratıklarla kaplıdır, ancak mavi balina muhtemelen şimdiye kadarki en iyi bilinen ve ilginç olanlardan biridir. Mavi balinalar hakkında birkaç gerçek öğrenelim…

Kaynak:https://www.treehugger.com/facts-abou…

1. Mavi balinalar 30 metreye kadar büyüyebilir.

Muazzam mavi balinalar genellikle 10 ila 30 metre boyutlarındadır. Şu anda bilinen en uzun mavi balina 23,5 metre boyunda bir dişidir. Ancak daha önce 33 metre uzunluğa ulaşan mavi balina raporları var. Üç otobüs ileri geri düşünün…

2. 30 fil ağırlığında olabilirler.

Bu nazik görünümlü devler, küçükken 90.000 ila 200.000 ve yetişkinken yaklaşık 100 ila 150 ton ağırlığındadır. Hatta bazıları 220 ton ağırlığında olabilir. Karşılaştırıldığında, yetişkin bir Afrika çalı fili 6 ton ağırlığa sahiptir, bu nedenle bir mavi balinanın eşdeğeri 30 veya daha fazla fil olacaktır.

3. Mavi balinanın kalbi, boyutuna oranla çok büyüktür.

Yaklaşık 180 kilogramlık bir yük ile hayvanlar alemindeki en büyük kalp balinalara aittir. Yaklaşık bir goril büyüklüğünde ve kabaca bir araba büyüklüğünde.

4. Kalbi dakikada sadece iki kez atıyor.

Ortalama bir insan kalbinin dakikada 70 kez attığını düşünürsek 2 bize oldukça uzak gelebilir. Ancak balinanın kalbinin bir araba büyüklüğünde olduğunu unutmamak önemlidir. Devasa kalpleri, özellikle yemek için dalış yaparken çok yavaşladı.

5. Dilleri de çok büyüktür.

Bir mavi balinanın dili tek başına bir fil kadar ağır olabilir. Uzunluğu hakkında pek bir şey bilmesek de oldukça geniş ağız ve dilleri vardır.

6. Dünyanın en büyük yavrularına sahipler.

Mavi balina buzağıları dünyanın en büyük yavrularıdır ve doğumda esasen en büyük yetişkin hayvanların ortasındadırlar. Yaklaşık 8 metre boyunda ve 4 bin kg olarak doğarlar.

7. Yavru balinalar günde 90 kg yemek yerler.

Gebelikten sütten kesilmeye kadar geçen 18 ayda dokularında birkaç milyar kat artışla, büyüme oranları muhtemelen hayvanlar alemindeki en hızlı oranlardan biridir.

8. Alışılmadık derecede gürültülüdürler.

Mavi balinalar aslında gezegendeki en gürültülü hayvanlardır. Bir jet motoru 140 desibelde kayıt yapar; Mavi balinanın daveti 180’e ulaşır. Sesleri 1.600 kilometre uzaktan duyulabilir. Sadece duyamıyoruz.

9. Kril yerler.

Mavi balinalar kril yiyerek ziyafet çekerler. Mideleri bir seferde 1.100 kilo yemek yeme kapasitesine sahiptir. En sevdikleri yemek olan kril, bir tür küçük balıktır.

10. Oldukça hızlılar.

Mavi balinalar yazı kutup bölgelerinde beslenerek geçirirler ve kış geldiğinde ekvatora doğru uzun yolculuklar yaparlar. 8 km/h seyir hızına sahip olmalarına rağmen gerektiğinde 32 km/h hıza kadar çıkabilmektedirler.

11. Uzun yaşarlar.

Mavi balinalar, gezegenin en uzun ömürlü hayvanlarının ortasında yer alıyor. Keşfettikleri en yaşlı mavi balinanın 100 yaşında olduğu hesaplandı, ancak ortalama ömrünün 80 ila 90 yıl olduğu düşünülüyor.

12. Bir zamanlar sayıları çok daha fazlaydı.

Balina avcıları, mavi bir balinanın sağlayabileceği petrol hazinesini keşfetmeden önce daha fazlaydı. Ancak 20. yüzyılda balina filolarının ortaya çıkmasıyla, popülasyonları nesli tükenmekte olan türlerin ortasına girecek kadar azaldı.

13. 1967’de dünya çapında koruma altına alındılar.

Dünya Yaban Hayatı Fonu’na göre, 1904’ten 1967’ye kadar Güney Yarımküre’de 350.000’den fazla mavi balina öldürüldü. 1931’de, balina avcılığının altın çağında, tek bir dönemde 29.000’den fazla mavi balina öldürüldü.

14. Gelecekleri belirsizliğini koruyor.

Ticari balina avcılığı artık bir tehdit olmasa da, gemi türevleri ve iklim değişikliğinin etkisi gibi yeni tehditler mavi balinaların başına bela oluyor. Kaliforniya kıyılarında yaklaşık 2.000 mavi balina nüfusu var, ancak bunlar da zamanla azalıyor.

15. Nazik devler olarak adlandırılırlar.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği şu anda mavi balina çeşitlerini nesli tükenmekte olan olarak listeliyor. Umalım ki bu gezegenin insanlara zarar vermeyen en nazik devleri yeniden denizlerde dolaşmaya devam etsin.

camasajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu