Haber

Fransız Senatosu, Yahudilerden yağmalanan mülklerin iadesini içeren yasa tasarısını kabul etti.

Fransa’da Senato, 1933-1945 döneminde Nazilerden kaçan Yahudilerin yağmalanan mallarının iadesini içeren bir yasa tasarısını kabul etti.

Yahudilerden yağmalanan kültür varlıklarının iadesini öngören yasa tasarısı dün gece Senato’da oylandı.

Oybirliğiyle kabul edilen yasa tasarısı, milletvekillerinin onayı için TBMM’ye gönderildi.

Tasarı, Avrupa’da Yahudi cemaatine yönelik antisemitik akınların ve baskıların arttığı 1933-1945 döneminde Nazi Almanya’sından kaçan Yahudilerin bıraktığı değerli eşyaların ve kültürel varlıkların iadesini içeriyor.

Yağmalanan mallar Fransız müzelerinde sergileniyor

2 bin 200’ü Fransız müzelerinde sergilenmekte olan kitap, tablo ve çok sayıda sanat eserinin de aralarında bulunduğu bu varlıklar, sahiplerine veya varislerine iade edilecek.

Fransa Kültür Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’da 100.000’e yakın Yahudi eseri ele geçirildi.

60 bini Almanya’ya götürülüp ardından Fransa’ya gönderilirken, 45 bini ise sahiplerine iade edildi. 1950’lerin başında başka bir yerde 13.000 satıldı.

Bu kapsamda 2019 yılında bu kültür varlıklarının tespiti için Araştırma Komisyonu kurulmuştur.

Senato yakında iki “önemli” yasa tasarısını daha oylayacak

Öte yandan Senato, Afrika’dan çalınan kültür varlıklarının Fransa’ya iadesini ve Fransa’nın eski sömürgelerinden kalan insan kalıntılarının iadesini içeren iki yasa tasarısını yakında oylayacak.

yildirimhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu