Ekonomi

Maden İşçileri Eskişehir’de Açlık Grevine Başladı

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik personeli, haklarını alamadıkları gerekçesiyle yer altında başlattıkları açlık grevinde 48 saati geride bıraktı.

İlçenin Koyunağılı köyünde bulunan SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’e ait Yunus Emre Termik Santrali olarak faaliyet gösteren kömür madeninde çalışan personel, haklarını alamadıkları için 5 gün boyunca oturma eylemi yaptı. Taleplerine cevap bulamayan personel, bu kez eylem yapmak için geçimini sağladığı madene girdi. Maaşlarını alamadıklarını ve sosyal haklarına şirket tarafından el konulduğunu iddia eden işçilerin açlık grevi 48 saati aştı. Şu ana kadar 165 işçiden 2’si hastalanarak işten çıkarıldı.

“Yer altında 163 arkadaşımız var, 48 saattir aç ve susuzlar.”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Şube Sekreteri Selim Arslan, yaşadıkları sorunların çözülmemesi nedeniyle böyle bir hareket başlattıklarını söyledi. Arkadaşlarının yeraltında 48 saat geçirdiğini belirten Arslan, süreci ve taleplerini şöyle dile getirdi:

“12 Aralık 2022’de burası TMSF’den Yıldızlar Es Holding’e devredildi. Yaklaşık 9 ay oldu. 250 kişiyi süresiz izne çıkardılar. Bu izinde olan arkadaşlardan 240’ı başka sektörlere gitti. Söz verdiler. En geç 3-4 ay içinde ayrılan arkadaşların tazminatlarını bize ödeyin. Ancak üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen hiçbirine ödeme yapılmadı. Daha sonra çalışmalar devam ederken arkadaşlarımızdan kesilen paralar ödenmedi. hesaplarına aktarılmadı. İcra kesintileri hesaplarına aktarılmadı. Temmuz ayı itibarıyla 165 kişi yer altında çalışırken habersizce yüzeye çıkarıldı. Normalde haber verilmesi gerekirdi. Bunların hiçbiri olmadı. Bu da bardağı taşıran son damla oldu. Pazartesi günü eyleme başladık. Oturma eylemiydi. Vardiyalı arkadaşlarımız devletin ve şirketin malına zarar vermeden, şirketin işlerini aksatmadan işlerinde çalıştılar. Oturma eylemini başlattılar. vardiyadan sonraki hareket. Dört gündür sonuç alamadık. Arkadaşlar daha sonra yeraltına indiler. Oturma ve açlık grevine çıkacaklarını söylediler. Perşembe günü saat 16.00’da bu kararı aldılar ve yer altına indiler. Eylem yaklaşık 48 saat sürdü. İki kişi hastalandı, hastaneye gönderdik. 112’yi aradığımızda ambulanslar gelip hastaları hastaneye götürüyor. Yeraltı hareketi başlayınca müdürler geldi. Çeşitli tekliflerde bulundular. Şu ana kadar verilen sözler yerine getirilmediği için arkadaşlarımız inanmıyor. Paramızı istiyoruz dediler. Şu anda yeraltında 163 kişi var. “48 saattir aç ve susuzlar.”

“Yüzey sigortası sağlayarak bize maaşlarımızı buna göre ödemek istediler.”

Madende 48 saattir açlık grevinde olan Sinan Koçak isimli işçi, yeraltında yaşadıkları sorunu kaydetti. Madende çektiği videoyla sorunlarını ve taleplerini dile getiren Koçak, diğer arkadaşları adına ise şöyle konuştu:

“Bizler TMSF’den SSS Yıldızlar Holding iştiraki Doruk Madencilik’e devredilen maden çalışanlarıyız. Şirketimizden devralındıktan sonra 250 kişi ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldı. Geriye kalan arkadaşlarımız maaşlarını alamadılar. düzensiz ve zamanında.Bu süreçte bu ücretsiz izin sürecine dayanamayıp işten ayrılan arkadaşlarımıza da kıdem tazminatı sözü verildi.Bugüne kadar bu şartlara katlandık.7. ve 8. ayların maaşları ödenmedi. Bize ihbarsız olarak zemin sigortası ve taban maaşı yatırıldı.Bu noktada sendikamızın öncülüğünde yönetime başvurduk, sendikamız birçok toplantı yaptı ancak olumlu sonuçlar aldık.Sonuçlar alınmadı. Pazartesi günü işlerimizi aksatmadan mesailerimize gelip, mesai bitiminde evlerimize giderek haklarımızı aramak için oturma eylemi başlattık, bundan sonuç alamadığımız için yer altına inme kararı aldık. Birliğimizin liderliği. Bu karara uyarak haklarımızı almak için bu hareketimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Düşünürüz.”

Öte yandan personelin çektiği videoda yetkililer, diğer işçilerin yaşadığı sorun ve taleplere değindi. – ESKİŞEHİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu