Ekonomi

Türk-İş: 4 Kişilik Bir Ailenin Aylık Gıda Harcaması Açlık Sınırı 15 Bin 48 Lira

TÜRKİYE Sendikalar Konfederasyonu (Türk-İş), Ocak ayında dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını temsil eden açlık sınırının 15 bin 48 lira olduğunu açıkladı.

Türk-İş, Açlık ve Yoksulluğa Son Araştırması Ocak 2024 sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcamasını ifade eden açlığın sonu 15 bin 48 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları ile giyim, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için gerekli olan diğer aylık giderlerin toplam bedeline karşılık gelen yoksulluk sınırı 49 bin 19 liraya yükseldi. Tek bir çalışanın yaşam maliyeti ayda 19 bin 630 liraya çıktı. Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin asgari gıda harcamasındaki artış ise bir önceki aya göre yüzde 4,27 oldu. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 69,76 oldu. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 79,44 olarak hesaplandı.

Gıda ürünleri, süt, yoğurt ve peynir setlerinde; Yeni açıklanan çiğ süt fiyatları artık raflara yansımadığından geçen ay belirlenen fiyat seviyeleri aynı kaldı. Bazı pazarlarda fiyat ayarlaması yapıldığı da gözlendi.

BALIK FİYATI ARTTI

Et fiyatları bu ay arttı. En fazla artış balık fiyatlarında görüldü. Balık fiyatlarında ortalama 32 liralık artış yaşandı. En çok tüketilen hamsinin kilogram fiyatı 120 liraya yükseldi. Yumurta fiyatlarında 20 kuruşluk artış gözlendi. Tavuk fiyatları geçen aya göre 5 lira artarken, marketlerde ortalama kilogram fiyatı 77 lira oldu. Kuru baklagil grubunda hafif bir fiyat artışı yaşandı. Bu kümede en yüksek artış yeşil mercimekte yaşandı. Marketlerdeki raflarda yeşil mercimeğin kilosu ortalama 86 lira oldu.

MEYVE SEBZENİN KİLOGRAM BAŞINA ORTALAMA FİYATI 32,53 LİRA

Meyve salkımındaki taze sebzeler; Mevsim koşullarının nispeten olumlu gelişmesi nedeniyle ortalama sebze fiyatlarında kısmi bir artış gözlendi. Kış mevsiminde tercih edilen lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, kereviz gibi sebzelerin kilogram fiyatlarında 5 ile 10 lira arasında artış tespit edildi. Yaş meyve sebze grubunda aynı fiyatta kalan tek ürün ise patates oldu. Sadece meyve tezgahlarında elma fiyatlarında hafif bir düşüş gözlendi. Bu ay diğer meyve fiyatlarında ortalama 3 liralık artış hesaplandı. Sebzenin kilogram fiyatı ortalama 34,34 lira, meyvenin kilogram fiyatı ise 34,25 lira oldu. Hesaplamada 25’i sebze, 10’u meyve olmak üzere toplam 35 üründeki fiyat değişimleri dikkate alındı. Meyve ve sebzenin kilogram fiyatı ortalama 32,53 lira olarak belirlendi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu kümede; Ekmeğin fiyatı arttı ve Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatı 8 lira olarak belirlendi. 4 kişilik ailenin tek başına aylık ekmek gideri 105 lira arttı. Tahıl grubunda sınırlı bir artış yaşandı. Marketlerde ürün çeşitliliğinde azalma tespit edildi.

Esansiyel yağ ürünlerini içeren kümede; Geçtiğimiz ay fiyatı bir önceki aya göre aynı kalan zeytinyağının, bu ay litre fiyatında ortalama 30 liralık artışla bu grupta en çok artış gösteren ürün olduğu belirlendi. Marketlerde zeytinyağı fiyatları litresi ortalama 330 liradan satıldı. Aynı şekilde zeytin fiyatlarında yaşanan 17 liralık artışla birlikte siyah zeytin ortalama 225 lira, yeşil zeytin ise ortalama 190 lira fiyatla raflarda yerini aldı. Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, yer fıstığı ve ay çekirdeği) yüzde 8 artışla kilosu ortalama 339 liradan satıldı.

Son kümede yer alan diğer beslenme konuları arasında; En fazla artış ise ortalama 56 lirayla baharatlarda yaşandı. Ihlamur fiyatında geçen aya göre kısmi artış belirlendi. Pekmez fiyatında 14,50 liralık artış tespit edildi. Salça, reçel, bal ve şeker fiyatları bazı marketlerde sabit kalırken, bazı marketlerde ise indirimler tespit edildi. Ancak ortalama fiyatlar aynı kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu