Haber

Boğazkent Sahilinde Plastik Kirliliğine Karşı Farkındalık Projesi Başlatıldı

ANTALYA’nın Boğazkent sahilinde deniz ve kıyılardaki plastik kirliliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesi başlatıldı. Ekolojik Araştırmalar Derneği Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, “Bizim bilmediğimiz plastiklerin mikroplastiğe dönüştüğünden birçok kişi habersiz. Kredi kartı büyüklüğündeki mikroplastikleri bir haftada yediğimizi biliyor muydunuz? Çoğu kişi bilmiyor.”

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), EKAD ve Serik Belediyesi iş birliğiyle Serik Boğazkent Mahallesi Halk Plajı’nda düzenlenen ‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesine 30 istekli genç katıldı. Proje kapsamında kıyılarda ve denizlerde plastik kirliliğine karşı bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Ayrıca kıyıda gönüllülerin katılımıyla anket, stant, yarışma, resim gibi bilinçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Proje hakkında bilgi veren EKAD Yönetim Kurulu Lideri Dr. Ali Fuat Canbolat, projenin bir bilinçlendirme projesi olduğunun altını çizdi.

Projeye sağlanan kaynağın değerli ve kıymetli olduğunu vurgulayan Canbolat, “İşbirlikçilerimizin katkılarıyla bu proje bu noktaya geldi. Bu çalışmalarda dikkatimizi çeken en önemli şey sigara izmaritleri. Yediğimizi biliyor muydunuz? Bir haftada kredi kartı büyüklüğünde mikroplastikler? Çok kişi bilmiyor” dedi. “Bu mikroplastiklerin anne kanından plasenta yoluyla bebeğe geçtiğini biliyor muydunuz?” : “Bunlar çok değerli sloganlar, biraz daha etkili olur düşüncesiyle geliştirdik ve afişlerimizde kullandık. Kredi kartı büyüklüğünde plastik gördük. Anne sütünde, anne kanında bulunur. Bu sadece deniz canlılarında değil, yediğimiz üç balıktan birinde de var. “Deniz kaplumbağalarında mikro plastikleri geçtik aslında makroplastikler var. Baktığımız zaman denizdeki canlıların hemen hemen hepsinde mikroplastikler var. Baktığımız zaman hemen hemen tüm canlılarda mikroplastikler var. Aldığımız yiyeceklerde sadece deniz canlılarından değil, karasal canlılardan ve bitkilerden de bahsediyorum.” bu projedeki amaçlarının plastik kirliliğine karşı farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Candaş, “Çöplerin büyük çoğunluğu plastikten oluşuyor. Bunların başında sigara izmaritleri geliyor. Dün sahilde bir günlük çalışmalarımızda yaklaşık 28 litre sigara izmariti topladık. Burası mavi bayraklı bir plaj. her gün temizlenen bir plaj.” Projede öncelikli hedeflerinin çocuklar olduğunu belirten Candaş, “Çocukları eğitmeye başladığımızda anne babalarını çok daha etkili bir şekilde uyarıyorlar.” Plastik atık kategorisine girdiğini bilmediğini söyleyen kişilerden temin ettik. Sigara plastik atıktır, aynı zamanda zehirli plastik atıktır. Kalçalar tüm kimyasalları içerir. Yere attığımız zaman mutlaka toprağa, suya, yer altı sularına, denizlere, her yere karışırlar. Bu sayede besin zincirine dahil olurlar. Ayrıca insanların vücutlarına da giriyorlar” dedi.

‘Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular’ projesi kapsamında gönüllülere farklı eğitimler veriliyor, sahili kullanan tatilcilere anket soruları soruluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu