Haber

Çinli üst düzey diplomat Wang’dan “Fransa ile ilişkiler önceliklidir” mesajı

Çin’in en kıdemli diplomatı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Wang Yi, Fransa’ya yaptığı ziyarette ülkesinin Paris ile üst düzey ilişkileri ve işbirliğini öncelik olarak gördüğünü söyledi.

Çin ajansı Xinhua’nın haberine göre Vang, Avrupa ülkeleri ve Rusya ziyaretlerinin ilk durağı olan Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya geldi.

Elize Sarayı’nda Macron ile yaptığı basına kapalı görüşmede Vang, Çin’in iş birliği için her zaman Fransa’yı öncelik olarak gördüğünü ve üst düzey temaslarla uyumu artırmak istediğini belirtti.

Görüşmede taraflar Ukrayna krizine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Çin’in Ukrayna krizinde objektif ve tarafsız duruşunu sürdürdüğünün altını çizen Vang, sorunun barış görüşmeleri yoluyla çözülmesinden yana olduklarını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Colonna ile yaptığı görüşmede uluslararası ekonomik ve teknolojik işbirliğinin değerine işaret eden Çinli diplomat, “Küreselleşmeye karşı rüzgarların estiği ve bazı ülkelerin ekonomik bağ ve bağlantılarını tek tek koparma eğiliminde olduğu bir dönemde Çin ve Fransa, kendini gerçek çok taraflılığa, serbest ticarete ve bilim ve teknolojiye adamış, bu alanda işbirliğini savunmalıdır.” terimleri kullandı.

Çin’in Fransa ile ilişkilerinde yeni ufuklar açmak, yeni bir itici güç oluşturmak ve küresel sorunlara karşı daha yakın işbirliği yapmak istediğini vurgulayan Vang, Fransa’nın Çinli şirketlere ayrımcı olmayan bir ortam sunmasını umduklarını kaydetti.

Fransa’nın ardından İtalya, Almanya ve Macaristan’ı ziyaret edecek olan Vang, hafta sonu Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak.

Avrupa gezisinin ardından önümüzdeki hafta başında Rusya’ya gidecek olan Vang, Ukrayna Savaşı’nın yıl dönümü yaklaşırken Moskova’da olacak.

Vang’ın seyahat programının Çin’in Avrupa ülkeleriyle diyaloğunu artırırken Rusya’ya desteğini sürdüreceği mesajını taşıdığı yorumlanıyor.

Çin’de ülkeyi yöneten ÇKP’nin Merkezi Dış İlişkiler Kurulu Başkanı, dışişleri bakanının üzerindedir ve ülkenin en kıdemli diplomatı olarak kabul edilir. 2018-2022 yıllarında dışişleri bakanı olan Vang, yeni yılda bu göreve atanmıştı.

haberkaracasu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu