Haber

Kızılhaç: İnsanların acısı dayanılmaz boyutlarda

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), İsrail ile Hamas arasındaki savaş konusunda derhal ılımlılık çağrısında bulundu. ICRC Lideri Mirjana Spoljaric açıklamasında şunları söyledi: “İnsanlığın çektiği acıların dayanılmaz seviyelere ulaşması beni şok etti ve çatışmanın taraflarını gerilimi düşürmeye çağırıyorum.”


Mirjana SpoljaricFotoğraf: Peter Schneider/picture-alliance/KİLİT TAŞI

İsrail askerlerinin yoğun bombardımanından Gazze’deki sivillerin kaçabilecekleri güvenli bir yer olmamasının kabul edilemez olduğunu belirten Spoljaric, yeterli insani yardımın şu anda mümkün olmadığını ifade etti. ICRC Başkanı, “Bu, dünyanın hoşgörülmemesi gereken feci bir başarısızlıktır” dedi.

Kızıl Haç’a göre Gazze’deki binlerce aile, az miktarda su ve yiyecekle derme çatma çadırlarda veya açık havada barınmak zorunda kalıyor. ICRC’den yapılan açıklamada, bölgede halen faaliyet gösteren hastanelerin hasta ve yaralılara yönelik tıbbi malzeme sıkıntısı çekmesi nedeniyle sağlık sisteminin çökmenin eşiğine geldiği belirtildi. ICRC, sivillerin hayatını kurtarmak için sağlık hizmetlerinin ve elektriğin mümkün olan en kısa sürede yeniden sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

İsrail’den Filistin Kızılayı’na ‘Hastaneyi boşaltın’ uyarısı

Filistin Kızılayı, İsrail yetkililerinden Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesi’nin derhal boşaltılması konusunda uyarı aldıklarını duyurdu. Örgüt, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu sabahtan bu yana hastanenin 50 metre uzağında saldırılar yaşanıyor.” İsrailli yetkililer konu hakkında yorum yapmadı.

İsrail: Gazze’nin güneyinde insani yardım çabaları genişletilecek

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki sivillere işgal altındaki topraklardan güneye gitme davetini yineledi ve burada sivillere yönelik insani yardım çabalarının genişletileceğini duyurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze’nin kuzeyi ve Gazze’deki sivillerin geçici olarak suya, gıdaya ve ilaca erişebilecekleri daha güvenli bir bölgeye, Gazze Vadisi’nin güneyine gitmeleri gerektiğini söyledi. Hagari ayrıca Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğünde Gazze’ye yönelik insani yardım çalışmalarının genişletileceğini ifade etti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik düzenlediği ve çoğunluğu sivil 1.400 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından İsrail’in Gazze’ye düzenlediği baskınlarda öldürülen kişi sayısının 8 bini aştığı belirtiliyor.

AFP,dpa / SÖ,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu