Dünya

Orta Asya’daki küresel enerji geçişi için kritik hammaddelerin yüzde 20’si

Merkezi İngiltere’de bulunan ve nükleer enerji alanında araştırmalar yapan Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü (NNWI), Kazakistan’ın başkenti Astana’da “Kazakistan’da Nükleer Enerjinin Gelişimi” konulu yuvarlak masa toplantısı düzenledi.

Kazakistan’ın nükleer enerji alanındaki potansiyelinin değerlendirildiği toplantıya çok sayıda uzman ve yetkili katıldı.

Görüşmenin ardından NNWI Lideri Tim Yeo, Orta Asya’daki temsilcilik ofislerini önümüzdeki yıl Ocak ayında Kazakistan’da açmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Yeo, günümüzün ekonomik gerçeği olan nötr karbon kapsamında, yakın gelecekte her türlü ihracatçı sektörlerin aktif karbon vergisi ödemek zorunda kalacağına işaret ederek, bu konunun özellikle içinde bulunduğumuz Orta Asya ülkeleri için değerli olduğunu ifade etti. dünyanın en yoğun karbon kullanıcılarının ortasında.

Önümüzdeki 20 yılda Orta Asya nüfusunun 100 milyona ulaşmasını beklediklerini kaydeden Yeo, “Nüfus arttıkça ve kişi başına daha fazla enerji kullanıldıkça bölge ülkeleri ilk 10’a girme riskiyle karşı karşıya. Japonya, Almanya, Rusya ve İran gibi dünyanın en büyük kirleticileri.” sözlerini kullandı.

Karbon nötre ulaşmak için nükleer ve yenilenebilir enerjiye geçişin önemine işaret eden Yeo, küresel enerji geçişi için kritik öneme sahip bakır, kurşun, çinko ve kobalt gibi dünyadaki maden kaynaklarının yüzde 20’den fazlasının yer aldığını vurguladı. Orta Asya.

“Nükleer enerji bölümünde 35 yılı aşkın süredir rastgele büyük bir kaza olmamıştır”

Yeo, yeni yeşil ekonominin şekillenmeye başladığı bu dönemde Orta Asya ülkelerinin nükleer enerji alanında somut adımlar atması gerektiğine işaret ederek, “İhaleyi ve müzakere anlaşmalarını şimdi yaparlarsa, ancak bunu başarabilecekler” dedi. 2035 yılında tam teşekküllü bir aşamaya ulaşmak.” dedi.

Nükleer santral inşasında halkın güvenini kazanmanın değerinin altını çizen Yeo, “Kazakistan’daki radyasyon tehlikesi soyut bir bahis değil. (Kazakistan) Semipalatinsk, Sovyet nükleer test sahası ve tüm geçmişine sahip bir ülke. Sorun şu ki, 50-60 yıl önce oldukça düşük nükleer güvenlik standartları hızla tüm dünyada yaygın bir uygulama haline geldi. 35 yılı aşkın bir süredir nükleer enerji bölümünde rastgele büyük bir kaza olmadı.”

Kazakistan nükleer santral kurmayı planlıyor

Kazakistan hükümeti, 2035 yılında ülkede nüfusun ve ekonominin artmasıyla birlikte artan elektrik talebini karşılamak için bu yıl nükleer santral inşa çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Şu anda nükleer santral yapılması için dünyanın önde gelen firmaları ile görüşen Kazak hükümeti, Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Santrali’ne deneme amaçlı heyet gönderdi.​

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu